Vihis itse tehtynä

Tein vappuna ensimmäiset onnistuneet munkkini. Tästä innostuneena halusin kokeilla uppopaistaa jotain muutakin – nimittäin vihiksiä. Aikaisemmin olen ostanut tuota vegaanien mättöherkkua valmiina kaupasta, koska en ole luottanut uppopaistotaitoihini. Onneksi uskalsin tällä kertaa kokeilla, sillä vihikset onnistuivat täydellisesti!

Leivoin vihikseni Me Naisten ohjeen pohjalta. Taikinasta tuli tosi hyvä, maku toi selkeästi mieleen perinteisen lihapiirakan. Täytteestä tykkäsin ehkä jopa enemmän kuin perinteisten vihisten täytteestä. Parastahan itse tehdyissa vihiksissä on se, että sen täytettä voi varioida loputtomiin!

Itse tehty vihis

Vihikset, 12 kappaletta

Aloita tekemällä taikina, siihen tarvitset:
  • 3 dl kasvimaitoa,
  • ½ tl suolaa,
  • ½ tl sokeria,
  • 12,5 g hiivaa &
  • 7 dl jauhoja.
1. Lisää kädenlämpöiseen soijamaitoon hiiva, sokeri ja suola.
2. Sekoita joukkoon noin puolet jauhoista. Tämän jälkeen lisää jauhoja pikkuhiljaa samalla vaivaten. Jauhoja on tarpeeksi, kun taikina ei enää tarraa käsiin.
3. Vaivaa taikinaa vielä viitisen minuuttia.
4. Laita taikina kohoamaan. Itse tykkään kohottaa taikinat mikrossa, koska se on ilmatiivis ja näin taikina kohoaa hyvin.

Taikinan kohotessa voit valmistaa täytteen. Itse laitoin täytteeseen:
  • 1 dl soijarouhetta,
  • 2 dl vahvaa kasvislientä,
  • sipulin,
  • 2 valkosipulinkynttä,
  • 100 g varhaiskaalia,
  • 2 rkl soijakastiketta,
  • 1 rkl siirappia,
  • ½ tl savupaprikajauhetta &
  • muutaman rouhaisun mustapippuria.
1. Turvota soijarouhetta kuumassa kasvisliemessä.
2. Silppua sillä välin kaali ja sipulit. Paista niitä kuumalla pannulla reilussa öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Tähän menee kymmenisen minuuttia.
3. Lisää soijarouhe ja kiehuta ylimääräinen vesi pois.
4. Lisää soijakastike, siirappi ja valkosipulinkynnet (silputtuina). Mausta savupaprikajauheella ja mustapippurilla.
5. Maista täytettä ja tarvittaessa lisää suolaa tai mausteita.

Sitten kokoamaan! Tässä vaiheessa kannattaa jauhottaa pöytä.

1. Tee taikinasta pötkö ja jaa se 12 osaan. Jos sinulla ei ole paistomittaria, ota tässä vaiheessa taikinasta erikseen pari pientä kökköä, joilla voit myöhemmin testata öljyn kuumuuden.
2. Pyörittele taikinasta palloja ja kauli ne suunnilleen pyöreiksi. Pyörylöiden halkaisijaksi tulee noin 10cm.
3. Nosta pyörylöiden päälle noin kaksi ruokalusikallista täytettä siten, että sitä on pyörylän toisella puolikkaalla. Taita pyörylä kahtia niin, että täyte jää väliin. Painele reunat kiinni haarukalla molemmilta puolilta ja varmista, että vihis pysyy kiinni.
4. Jos et ole kovin malttamaton, kohota vihiksiä leivinliinan alla vielä noin puoli tuntia. Näin niistä tulee kuohkeita ja pehmeitä.

Seuraavaksi uppopaistetaan. Itse käytin rapsiöljyä, mutta myös rypsiöljy käy. Tarvittava öljyn määrä riippuu kattilan halkaisijasta. Öljyä tulee olla kattilan pohjalla vähintään 4 cm.

Muista pitää uppopaistaessa kattilan kansi käden ulottuvilla ja varo, ettei kuuman öljyn sekaan pääse vettä!

1. Kuumenna öljy. Jos sinulla on mittari, oikea lämpötila on 170 astetta. Jos sinulla ei ole mittaria, testaa lämpötila pienellä taikinakököllä. Öljy on oikean lämpöistä, kun taikinapala kuplii, nousee pintaan ja alkaa ruskistua. Koita tämän jälkeen pitää öljy koko ajan tasaisen lämpöisenä.
2. Paista vihikset! Jos kohotit niitä, laita ne öljyyn kohottaessa yläpuolella ollut puoli alaspäin. Voit paistaa kaksi vihistä kerrallaan, jos ne mahtuvat kattilaasi. Paista ensin 2,5 minuuttia, käännä vihis ja paista toiset 2,5 minuuttia.
3. Nosta kypsynyt vihis lautaselle talouspaperin päälle.

Anna vihiksen vielä vähän jäähtyä ja nauti!

Pitäisit myös näistä teksteistä

2 kommenttia

  1. Ihanna näköinen vihis! :) Itse tehdyt ovat ehdottomasti parhaita, onhan siinä vaivaa, mutta se on sen arvoista :) Jos ekologiset pesuaineet yhtään kiinnostavat niin blogissani olisi niihin liittyen arvonta osoitteessa http://turkooseja.blogspot.fi/2016/05/koti-siistiksi-ekologisesti-arvonta.html , tervetuloa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi näitä saa tehtyä paljon kerrallaan, niin voi heittää vaikka pakkaseen :) Täytyypä käydä osallistumassa!

      Poista