Vegaaniset ideat aamupalalle

En varmasti ole ainoa, jolla loppuu välillä inspiraatio aamupaloja miettiessä. En halua syödä samoja ruokia päivästä toiseen ja kaipaan vaihtelua aamuihini.

Kokosinkin itseäni ja muita ideoita kaipaavia varten listan vegaanisista aamupaloista. Osa on todella helppoja ja nopeita ja sopii loistavasti arkiaamuihin, kun taas osa vaatii enemmän aikaa ja vaivaa.

Puuro

Puuro on aamupalojen kuningas. Se valmistuu nopeasti ja oikein koottu puuroannos täyttää, lämmittää ja pitää nälän poissa pitkään. Vaihtelua puuroihin saa helposti vaihtelemalla lisukkeita ja käyttämällä eri kasvimaitoja. Kauramaidosta tulee makea puuro, kun taas soijamaito sopii suolaisempaan aamupalaan. Lisukkeissa on hyvä olla proteiininlähde, jotta nälkä ei pääse yllättämään.

Suosikkini makeista puuroista on kauramaitoon tehty puuro banaanilla ja härkäpapurouheella. Jos haluan suolaisen aamupalan, maustan puuron ja valitsen lisukkeiksi esimerkiksi herkkusieniä ja kesäkurpitsaa. Omat suosikit löytyvät kokeilemalla!




Tuorepuuro 

Tuorepuuro sopii kiireisiin aamuihin, kunhan sen muistaa laittaa edellisenä iltana tekeytymään. Tuorepuurot ovat herkullisia ja loistava vaihtoehto niille, joille perinteiset puurot eivät maistu. Itsekin opin syömään puuroa aloittamalla tuorepuuroista. Hyvä pohja syntyy puurohiutaleista, chiasiemenistä tai molemmista. Kosteutta saa vedestä tai kasvimaidosta ja puuroa paksuntamaan voi käyttää vaikkapa soijajugurttia tai banaania. Lisää rakennetta saa erilaisista pähkinöistä, siemenistä tai kaakaonibseistä. Vain mielikuvitus on rajana!

Teen yleensä tuorepuuron puolikkaasta soseutetusta banaanista, desistä kaurahiutaleita ja desistä kauramaitoa. Sekoitan ainekset, lisään joukkoon kourallisen pähkinöitä ja laitan puuron tekeytymään yöksi jääkaappiin. Se on helppo napata aamulla mukaan tai syödä pikaisesti ennen työpäivää.



Kikhernemunakas

Kikhernejauhoista tehty munakas on loistava vaihtoehto perinteiselle omeletille! Se on yhtä nopea tehdä ja sisältää reilusti proteiinia. Lisukkeilla saa hyvin vaihtelua. Pohja kikhernemunakkaalle syntyy 1,5 desistä kikhernejauhoja, mausteista, desistä vettä ja lorauksesta öljyä. Sekoita ensin pohja valmiiksi ja jätä se tekeytymään sillä välin kun valmistelet lisukkeen. Yleensä silppuan puolikkaan sippulin ja kasviksia, kuten tomaatin ja lehtikaalia. Paistan lisukkeet öljyssä ja lisään kikhernejauhotaikinan. Paistan munakasta, kunnes se hyytyy. Sitten käännän sen  ja paistan toista puolta vielä pari minuuttia. 



Aamiasmuffinit

Aamiasmuffinit vaativat jo enemmän vaivaa, mutta niitä voi tehdä kerralla ison satsin. Muffinit voi tehdä joko suolaisina tai makeina, ihan oman maun mukaan. Itse tykkään aamupalastani suolaisena ja suosikkireseptini on pinaatti-tofumuffinit. Makean ystävät voivat kokeilla esimerkiksi banaanimuffineja.



Pannukakut

Pannukakut sopivat parhaiten viikonloppuaamuihin, koska ne vaativat enemmän vaivaa. Ne eivät myöskään ole mitään terveysruokaa, ja tykkään syödä arkisin terveellisempää aamupalaa. Resepti vegaanisille pannukakuille löytyy ruokablogistani.



Smoothie

Smoothiet tuovat kivaa vaihtelua aamuihin ja niihin saa pakattua ison annoksen päivän kasviksista. Smoothien saa surautettua nopeasti valmiiksi ja sen voi nauttia myös liikkeellä. Lisään omaan smoothieeni yleensä banaania, pakastemansikoita, jotain vihreää, kuten lehtikaalia ja kasvimaitoa. Jos smoothie tulee aamupalaksi, huolehdin myös, että siinä on proteiinia. Useimmiten käytän hamppuproteiinia. Muita hyviä proteiininlähteitä on esimerkiksi chiasiemenet, maapähkinävoi tai soijajugurtti.

Pitäisit myös näistä teksteistä

0 kommenttia