Vältä istumatyön haitat - 5 vinkkiä paljon istuvalle

Yhteistyössä Color4Care

Muistatteko, kun viime vuonna joka puolella alkoi näkyä otsikoita, jotka julistivat, että istumatyö tappaa? Vaikka pahin kohkaus istumatyön vaarallisuudesta on jo laantunut, sen haitat eivät ole poistuneet mihinkään. Haittoihin kuuluvat muun muassa tuki- ja liikuntaelimistön ongelmat, kohonnut riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä ihan oikeasti se ennenaikainen kuolema. Nämä riskit uhkaavat myös niitä, jotka liikkuvat reippaasti vapaa-aikanaan.

Teen itse suurimman osan töistäni kotona istuen ja sen lisäksi käytän vapaa-aikani opiskeluun ja gradun kirjoittamiseen. Siksi päätinkin pureutua siihen, miten istumatyön haittoja voisi vähentää.Tässä siis minun vinkkini siihen, kuinka istumatöistä voi selvitä hengissä:

1. Vähennä istumistasi

Yksinkertaista, mutta totta. Istumisen haitat vähenevät, kun istuminen vähenee. Kaikkea istumatyötä ei ole pakko tehdä istuen ja vähentämisen voi aloittaa ihan pienestäkin. Hörppää kahvisi tauolla seisten ja nouse ylös aina puheluiden ajaksi. Tauota pitkät istumispätkät nousemalla välillä ylös ravistelemaan jalkojasi.

2. Hanki sähköpöytä

Sähköpöytä on tuonut suuren parannuksen ergonomiaani! Jos et ole itsesi pomo, ehdota esimiehellesi sähköpöytien hankkimista ja perustele, kuinka haitallista on olla koko työpäivä samassa asennossa.  Kun sinulla on sähköpöytä, käytä sitä. Parasta olisi istua välillä, seistä välillä ja lähteä ajoittain liikkeelle. Hyvä kaava on esimerkiksi istua 20 minuuttia, seistä 8 minuuttia ja jaloitella 2 minuuttia.  Jos sinulla ei ole sähköpöytää, koita istua välillä satulatuolilla tai vaikkapa jumppapallolla.

3. Ota avuksesi tukisukat

Jalkani keräävät turvotusta todella herkästi. Havahduin jossain vaiheessa siihen, että käytän lennoilla pitkän istumisen takia aina lentosukkia, mutta töissä en huomioi jalkojani mitenkään, vaikka työpäiväni ovat usein pidempiä kuin lennot. Lisäksi teen töitä huomattavasti useampana päivänä vuodessa kuin lennän. Yleensä tukisukkia markkinoidaan työssään paljon seisoville tai käveleville, esimerkiksi hoitotyöhön. Tukisukat auttavat kuitenkin myös toimistotyöntekijöitä ja muita työssään paljon istuvia.

Tukisukat ovat perinteisesti tylsiä ja vähän mummomaisia ja täytyy myöntää, että itsekin omistan parit tällaiset sukat. Onneksi nykyisin löytyy myös pirteämpiä vaihtoehtoja! Sain Color4Carelta testiin parin värikkäitä tukisukkia. Sukat piristävät kivasti työpäivää ja toimivat niin kuin pitääkin. Tsekkaa koko valikoima linkistä, jokaiseen makuun löytyy taatusti jotain.

4. Käy päiväkävelyllä

Jos vain mahdollista, käy jaloittelemassa ulkona esimerkiksi lounastauolla. Jalkasi pääsevät taas liikkeelle ja ulkoilma piristää. Käyn yleensä muutaman kilometrin kävelylenkillä ennen lounasta. Kaikille tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, mutta jaloittelua voi lisätä muuten. Käy tauolla kävelemässä portaat alas ja ylös tai kierrä toimiston ympäri. Pyörittele samalla hartioitasi.


5. Treenaa toimistotöitä varten

Aktiivisinkaan liikkuja ei saa pelkällä liikunnalla kumottua istumisen haittoja, mutta siitä on apua. Istumatyössä on haastavaa pitää ryhti kasassa koko päivän ajan. Vahvat vatsa- ja selkälihakset tukevat ryhtiä paremmin, joten niitä kannattaa treenata. Paljon istuvan kannattaa harrastaa lajeja, joissa koko kroppa pääsee töihin. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi hiihto ja uinti. Aerobisen liikunnan lisäksi kannattaa treenata lihaskuntoa.

Liikunta lievittää lisäksi stressiä ja parantaa hapenottokykyä, mikä taas ennaltaehkäisee työpäivän aikana iskevää väsähtämistä. Liikunta tukee siis jaksamista missä tahansa työssä!

---Ps. Kaikille toimistotyöntekijöille. Vaikka monet Color4Caren tuotteista on suunnattu terveydenhoidon asiakkaille, valikoimista löytyy hyödyllisiä tuotteita myös meille! Tsekkaa vaikkapa sakset ja kynät.

Pitäisit myös näistä teksteistä

2 kommenttia

  1. Hyviä vinkkejä, sähköpöydän kaveriksi hankkisin vielä satulatuolin tai seisomatuolin. Toimiva kombo, että välillä istuu ja välillä seisoo työpäivän aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satulatuoli on kyllä myös hyvä vaihtoehto! Mulla olikin sellainen edellisellä työpaikalla, täytyy harkita, jos hankkisin kotitoimistollekin :)

      Poista